MEMEDEN AYRILMA SÜRECİ- BEBEĞİMİ MEMEDEN NASIL AYIRABİLİRİM?

MEMEDEN AYRILMA SÜRECİ

Emzirme anne bebek arasındaki bağı oluşturan ve devam ettiren temel öğedir. Meme sayesinde bebek hayata tutunur. Bebeğinizi kaç yaşına kadar emzireceğiniz, bebeğinizle birlikte sizin vereceğiniz bir karardır. Annenin çalışma durumu, sağlık durumu, kullandığı ilaç, bebeğin sağlık durumu, besinlere isteği, etrafa ilgisi gibi durumlar anne sütüne devam etme süresinde etkili olmaktadır.

Ek gıdalara başlamak memeden ayrılma sürecinin ilk adımıdır. Yaş ilerledikçe yemeklerin bebeğin büyümesindeki etkisi artar, tam aksine anne sütünün etkisi de azalır. Genellikle 1 yaşından sonra etrafa ilgisi artan, yeme becerisi ve yemek çeşitliliği artan bebek kendiliğinden anne sütü ve memeyi daha az aramaya başlar.

Dünya sağlık örgütü 2 yaşa kadar anne sütü alımına devam edilmesini önermektedir. 2 yaşından sonra da anne sütü almaya, meme emmeye devam edebilir. Çocuğunuz ve siz istekliyseniz 4-5 yaşa kadar da emzirmeye devam edebilirsiniz.

Bazen memeden ayrılma süreci otomatik olarak ilerlerken çoğu zaman sorunlar yaşanabilir. Bebek memeden ayrılmak istemez, yemek yerine anne sütünü tercih edebilir. Memeye ve anneye çok düşkün olabilir. Bu sizi rahatsız edici düzeye geldiyse, artık memeden ayrılam sürecinin başlaması gerektiğini düşünüyorsanız bu yazı sizler için çok yardımcı olacak.

HAZIRLIK SÜRECİ

Öncelikle hazırlık süreciniz olsun. Birkaç gün veya hafta ona durumu anlatarak, onu zihinsel açıdan hazır hale getirin. Anne sütünü ve emzirmeyi keseceğinizi anlatın. Artık her şeyi anlayacak duruma gelmiştir. Artık büyüdüğünü söyleyin. Büyümüş çocukların artık memeden süt içmediğini anlatın. Ama bu süreçte daha fazla kucaklayın ve sevgi göstermeye çalışın. Her istediğinde onun yanında olmaya çalışın. Memeyle olan duygusal bağını, hissettiği güveni; sarılarak, bol bol fiziksel temasla yerine koyun.

Bebeğinizi memeden kesmek stresli bir durumdur ve tepki gösterme ihtimali yüksektir. Anlayışlı olun. Bu süreçte taşınmak, diş çıkarmak, tuvalet eğitimi vb gibi bebeğinize stres yaratacak başka durumların olmamasına dikkat edin.

Bu şartları sağladıktan sonra memeden ayrılma sürecine hazırsınız demektir. Hangi yöntemleri kullanabilirsiniz hemen bakalım.

EMMEYİ BIRAKMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

  • Reddetme- Teklif de Etme
  • Her Seferinde Bir Beslenmeyi Atla
  • Dikkat Dağıtma veya Yerine Koyma
  • Rutinde veya Programda Değişiklik Yap
  • Ertele
  • Emzirme Süresini Kısalt
  • Gece Emmeyi Bırak
  • Büyük Çocuklar için

Reddetme- Teklif de Etme

Muhtemelen en nazik aktif yaklaşım “Reddetme- Teklif de Etme” yöntemidir. Bu yöntem, emzirmeyi sizin teklif etmemenizi, aynı zamanda çocuğunuzun ifade ettiği emzirme arzusunu reddetmemenizi içerir. Çoğu anne, bu hale çocukları büyüdükçe doğal olarak geliyor. Diğer yöntemlere göre daha uzun sürer, bu nedenle aceleniz varsa hızlı bir sütten kesme dönemi yaşama olasılığı yoktur. Öte yandan, çocuğunuzun ihtiyaçlarını göz önünde tutan yöntem de budur.

Her Seferinde Bir Beslenmeyi Atla

Daha aktif bir yaklaşım izlemeyi seçerseniz, genellikle bir sonraki beslemeyi bırakmadan önce 3-7 gün boyunca (daha yavaş her zaman daha iyidir, ancak bundan daha hızlı gitmekten kaçının) bir emzirmeyi atlayarak ortadan kaldırmaya çalışmanız önerilir. Bazı anneler haftada bir emzirmeyi ortadan kaldırır. Bu, süt üretiminizin memede dolgunluk ve rahatsızlık olmadan yavaşça azalmasını sağlar.

Bebeğiniz için en az önemli olan öğünü seçin, sonra ona birkaç farklı yoldan yaklaşabilirsiniz. Emzirme yerine suluk (veya atıştırmalık / dikkatini dağıtacak bir etkinlik) sunabilir veya o belirli bakım süresini kısaltmaya başlayabilirsiniz. Bu beslenmeyi ortadan kaldırırken, diğer zamanlarda her zamanki gibi ilgi alaka göstermeye devam edin.

Bir emzirmeyi ortadan kaldırdıktan ve rahat olduğunuza emin olduktan sonra, diğer öğüne geçebilirsiniz. Sadece aynı şekilde yaklaşın ve kalan emzirmeler için her zamanki gibi davranmayı unutmayın.

Atladığınız beslenme(ler) için teklifte bulunmayın – ancak bebek emme konusunda çok ısrarlıysa, reddetmeyin. Bebeğiniz huzursuz veya size yapışık hale gelirse, hastalanırsa veya diş çıkarırsa, hızlı ilerlememeye çalışın. Uyku vakti, yatma vakti ve sabah ilk iş beslenmeleri genellikle en son beslenmelerdir. Bunlar için zaman ayırın, özellikle de bebeğiniz kadar siz de ona sarılıp yatmaktan keyif alıyorsanız. Bir bebeğin emzirmeyi bırakıp sadece tek bir öğün emmesi, birkaç hafta hatta birkaç ay o tek öğüne bağlı ve takılı kalması çok normaldir.

Sabah emzirmelerini kesme zamanı geldiyse, bebeğinizden önce kalkın üstünüzü değiştirin kahvaltısını hazırlayın. Bebeğiniz uyandığında kahvaltıya yönlendirin ve kardeşlerin veya eşinizin onun dikkatini dağıtarak meme istemesini engelleyin.

Dikkat Dağıtma veya Yerine Koyma

Çocuğunuzun ne zaman emmek isteyebileceğini tahmin etmeye çalışın. Bu an gelmeden önce dikkatini dağıtmayı veya emme yerine geçecek cazip bir şeyler teklif etmeyi planlayın. En sevilen atıştırmalık, favori eğlence, arkadaşla oyun oynama, gezi, dışarıda yürüyüş, parkta oyun zamanı, sevdiği kitap vb. Kullanırsanız bu yöntem etkili olacaktır. Çocuğunuz emmeye ihtiyaç duyduğunu belirtmeden ÖNCE (yumurta kapıya dayandıktan sonra çok geç olacaktır!) uygulayabilirseniz, bu planla başarılı olma olasılığınız daha yüksektir.

Rutinde veya Programda Değişiklik Yap

Çocuğunuz genellikle siz evdeyken daha fazla emmek istiyorsa, sütten kesme işlemi sırasında daha sık ve uzun süre dışarıda olmaya çalışın. Siz dışarıdayken daha fazla emmeye ihtiyaç duyuyorsa ve tanıdık kimselerden uzaktaysanız, sütten keserken eve olabildiğince yakın kalmaya çalışın. Belirli bir koltukta oturmak onu emmeye yönlendiriyorsa, bunu yapmaktan kaçınmaya çalışın veya ona emzirmeyi hatırlatabilecek başka herhangi bir şeyden kaçının (bazı anneler memeden ayırma sürecinde çocuklarıyla karşılıklı oturmaktan bile kaçınmaya çalışmalıdır!). Emzirmeyi biraz daha zorlaştıracak gömlek vs kıyafet giymek de yardımcı olacaktır.

Ertele

Çocuğunuz emmek istediğinde, “Şimdi değil, Biraz sonra” deyin. Bazen hemen sonrasında emebilir, bazen de başka şeylerle meşgul olduğu için bir daha istemeyecektir. Bu sayede bir süre bekleyebileceğini de öğrenmiş olur.

Emzirme Süresini Kısalt

Çocuğunuzun emmesine izin verdiğiniz süreyi, belirli bir beslenme kalmayana kadar kademeli olarak azaltmaya başlayın. Daha büyük çocuklar için, emzirmeyi 10’a kadar sayıp veya bir şarkı söyleyip bitirene kadar vb. deneyebilirsiniz.

Gece Emmeyi Bırak

Aynı anda hem gündüz hem de gece beslenmesini kesmeye çalışmayın. Birini (gündüz veya gece) seçin ve bir süre onun üzerinde çalışın.

Bebeğinizin emerek uykuya dalıyorsa en zorlanacağız emzirmeler gece emzirmeleri olur. Bu emzirmeleri azaltmadan önce uyku rutininde bir miktar değişiklik yapın. Uykuya geçme sırasında memeden ayırıp, yatağına koyup sakinleşmesini ve uykuya dalmasını sağlayın. Uyku öncesi kitap okuma, şarkı söyleme, sarılıp sohbet etme gibi değişik aktiviteler koyun bu durumu biraz kolaylaştırır.

Gece uyandığı zaman ise belki eşinizden yardım alabilirsiniz. Gece bebeğinizi sakinleştirip yatırmaya çalışabilir. Emme isteği varsa su vererek sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz.

Büyük Çocuklara Yönelik Fikirler

Sütten kesilmeye yakın olan bazı büyük çocuklar, çok sevdikleri bir oyuncak veya gezintiyi emzirmeye tercih edebilir. Mesela 4 yaşındaki çocuğunuzla sütten kesme kolyesi yapabilir, sütten kesme partisi düzenleyebilir, hayranı olduğu çizgi kahramanın maketini alabilir veya tuttuğu takımın maçına gidip kutlama yapabilirsiniz.

KAYNAK:

kellymom.com/ages/weaning/wean-how/weaning-techniques

www.uptodate.com