BURUN TIKANIKLIĞINA NE İYİ GELİR – ODA HAVASI ve NEMLENDİRME – SOĞUK ALGINLIĞINDA İLAÇ DIŞI ÖNERİLER 2

Burun tıkanıklığını artıran şeylerin başında kuru hava gelir. Özellikle bebekler bizim gibi sümküremediği için burunları kolayca tıkanır. Hasta olmadıkları zaman dahi burunda kuruma, geniz tıkanıklığı, nefes alırken hırıltıya benzer ses duyulabilir.

BEBEK ODASININ İDEAL SICAKLIĞI NE OLMALIDIR?

Bu nedenle havanın nem ve sıcaklığını ayarlamak önemlidir. İdeal oda sıcaklığı 20-23 derece olmalıdır. Özellikle gece, sıcaklığı düşük tarafta tutmak uyku kalitesini artırır. Bunu kendiniz için de deneyip anlayabilirsiniz.

Odanın nemi de en az sıcaklık kadar önemli. Odadaki nemin %40-60 civarında olması yeterlidir. Kocaeli gibi deniz kenarında olan bir yerde nemin yeterli olmasını bekleriz. Ama kış aylarında kaloriferlerin yanmasıyla nem oranı düşebilmektedir. Nemi yükseltmek için peteklere su koymanız, havlu veya bez ıslatıp sermeniz uygun olacaktır. Unutmayın fazla nem de rutubete yol açabilir, mantar, küf ve ev tozu akarlarının üremesini kolaylaştırabilir. Özellikle alerji ve astım hastalarının şikayetlerini alevlendirebilir.

SOĞUK BUHAR ALETİ, HAVA NEMLENDİRME CİHAZI KULLANALIM MI?

Soğuk buhar aletlerinden de yeri gelmişken bahsetmekte fayda var. Havayı nemlendirmek için kullanılan, çaydanlık gibi ucundan buhar çıkartan aletten bahsediyorum. Yüksek rakımda, nemi az olan bir yerde yaşıyorsanız kesinlikle öneririm. Onun dışında Kocaeli gibi bir yerdeyseniz illa ki almanıza gerek yok. Sürekli açık tutmayı önermem, sadece ideal nem oranına yaklaşmak için aralıklı kullanım yeterlidir. Kısa süreliğine 5-10 dk bebeğin ya da çocuğun yüzüne tutarsanız nemli havayı soluyan çocuğunuzun burnunun kolayca açıldığını görebilirsiniz. Benzer şekilde banyo yaparken duşakabinde de buharla birlikte burun tıkanıklığının rahatladığını görebilirsiniz. Hasta olan bebeğinize banyo yaptırırsanız burun tıkanıklığı ve öksürüğe iyi gelecektir.

Kapalı ortamda, kirli havada uzun süre kalmak da hasta olma ihtimalini artırır. Kalabalık ve havasız ortamda vakit geçirmemeye çalışın. Çocuğunuzun odasını çok kalabalık tutmamak, hapşıran öksüren kişilerin odaya girmemesini sağlayarak, ve odayı günlük havalandırarak da hastalıklardan korunabilirsiniz.