- Yeni doğan bebeklerde genellikle 2-3. Günlerde sarılık ortaya çıkabilir. Bulaşıcı değildir, bebeğin kendi bünyesinden kaynaklanır. Bebeklerde kan devir daiminin hızlı olması, karaciğerinin tam olgunlaşmamış olması nedeniyle oluşur.
- Kanda bilirubin denilen madenin artması sonucu görülür. Cilt altında sarı-turuncu renk değişimi önce gözlerin ak kısmında ve yüzde başlar. Daha da artarsa göğüs, karın ve bacaklara doğru inebilir.
- Parmağınızla bebeğin alnına ya da göğsüne hafifçe bastırıp çekin. Bastırdığınız yerde cildinin rengi sarı-turuncu ise sarılığı var demektir.
- Sarılık değeri fazla yükseldiğinde bebekte uyku hali, baygınlık, emmede azalma, tiz sesli zayıf ağlama gibi belirtiler oluşturur. Zamanında müdahale edilmez ve aşırı yüksek değerlere ulaşırsa bebekte beyin hasarına yol açabilir.
- Düşük düzeylerde sarılık için tedavi uygulamaya gerek yoktur. Fakat yüksek düzeylere ulaşırsa fototerapi (ışık tedavisi) uygulanabilir. Bebeğin doğum haftası ve yaşına göre düzeyler değişmekle birlikte 15 mg/dl üzerindeki değerler yüksek kabul edilir.
- Deride biriken bilirubin uygulanan ışığın da etkisiyle suda eriyecek hale dönüşür. Bebeğin idrar ve kakasıyla birlikte vücuttan atılır.
- İyi beslenen, sık sık kaka ve idrar yapan bebekler sarılığı daha kolay atlatır. Anne sütü yetersizse hekiminizin de önerisiyle mama desteği başlanabilir.
Bebeğinizin iyi beslendiğinin işaretleri:
- Günde 6 ve daha fazla bez değiştirmeniz
- Bebeğin beslendikten huzurlu olması
- Kakasının koyu yeşilden açık sarı renkli ve sulu hale dönmesi, idrarının koyu turuncudan açık sarıya dönmesi.
Bebeğinizde sarılıktan şüpheleniyorsanız mutlaka doktorunuza danışınız.