Çocuğun sağlık değerlendirmesinde en önemli kriterlerden birisi büyüme takibidir. Büyümede önem verdiğimiz 3 ölçüt vardır. Kilo, Boy ve Baş çevresi. Her toplumun genetik özelliklerine göre farklı bir büyüme potansiyeli vardır. O yüzden her ülke kendi toplumuna ait verilerden elde edilen tabloları kullanmalıdır. Bnezer nedenle erkek ve kız çocukların beden yapısı da farklı olduğu için cinsiyete göre de ayrı büyüme eğrilerine bakılır. Kolaylık olması nedeniyle kız çocuklarının büyüme eğrileri pembe, erkek çocuklarınki mavi olarak boyanır.
Ülkemizde Prof. Dr. Olcay Neyzi ve arkadaşlarının büyük özveriyle 2008 yılında güncelledikleri çalışmanın verilerinden faydalanılmaktadır.
Yukarıdaki tabloda her yaş için yüzdelik dilime karşılık gelen değerler yazı ile belirtilmiş.
Aşağıda başlıca yüzdelik dilimlerin ayrı ayrı eğriler halinde gösterildiği persentil eğrisini görüyorsunuz.
Persentil Eğrileri Nasıl Yorumlanır?
Tüm ölçümler için 3. persentil o yaş için normalin alt sınırı, 97. persentil o yaş için normalin üst sınırı, 50. persentil ise Türk standartlarına göre o yaş ve ilgili ölçüm değeri için ortalama değerleri ifade etmektedir. 3. persentil herhangi bir yaştaki ölçülen 100 çocuktan 3. sıradaki en kısa veya en zayıf normal çocuğu ifade ederken, 97.persantil ise herhangi bir yaştaki ölçülen 100 çocuktan 97. sıradaki en uzun veya en kilolu normal çocuğu ifade eder. 50 persentil ise çocuğun topluma göre tam ortalama kilo veya boyda olduğunu gösterir. İstatistiksel olarak normal bu 3 ile 97 persentil arasına denmektedir. Diğer bir şekilde söylersek 3 persentilin altı anormal zayıf, 97 persentilin üstü anormal iri olduğunu söyleyebiliriz. Hemen belirteyim bu kabaca bir söylemdir. Çocuğun büyümesini değerlendirmede biz doktorlar farklı değerlendirmeleri de kullanmaktayız. Boya göre kilo, vücut kitle indeksi vb gibi. Ama bu konulara girip de kafanızı karıştırmaya gerek yok.