ROTAVİRÜS HASTALIĞI, İSHAL VE ROTAVİRÜS AŞILARI

ROTAVİRÜS İSHALİ

Rotavirüs, çocuklarda en sık görülen ishal nedenlerinden biridir. Rotavirüs, bağırsaklarda iltihaplanmaya ve sıvı kaybına yol açan bir virüstür. Bu yazıda rotavirüs ishalinin belirtileri, bulaşma yolları, tedavisi ve korunma yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz.

Rotavirüs ishalinin belirtileri nelerdir?

Rotavirüs ishali olan çocuklarda genellikle şu belirtiler görülür:

•      Şiddetli kusma

•      Sulu ishal

•      Ateş

•      Karın ağrısı

•      Halsizlik

Bu belirtiler genellikle 3-8 gün sürer. Bazı çocuklarda daha hafif veya daha ağır seyredebilir.

Rotavirüs nasıl bulaşır?

Rotavirüs ishali, özellikle kış ve ilkbahar aylarında daha sık görülür. Virüs, dışkıyla bulaşır ve eller, oyuncaklar, yiyecekler veya su yoluyla çocuktan çocuğa geçebilir. Bu nedenle rotavirüs ishali olan çocukların ellerini sık sık yıkamaları ve ortak kullanılan eşyaların dezenfekte edilmesi gerekir.

Rotavirüs ishali neden tehlikelidir?

Rotavirüs ishali, çocuklarda özellikle de bebeklerde ciddi sıvı ve elektrolit kaybına neden olabilir. Bu durum dehidratasyon olarak adlandırılır ve hayati tehlike oluşturabilir. Dehidratasyonun belirtileri arasında ağız kuruluğu, susuzluk, gözlerde çökme, idrar yapamama veya az yapma, ciltte kuruluk, huzursuzluk veya uyuşukluk bulunur. Dehidratasyon olan çocuklar acil olarak hastaneye götürülmeli ve damar yoluyla sıvı tedavisi almalıdır.

Ayrıca rotavirüs ishali ile birlikte invajinasyon dediğimiz barsak düğümlenmesi de görülebilir. Bu durumda barsakların bir kısmı diğer kısma girer ve tıkanmaya neden olur. İnvajinasyon olan çocuklarda kusma ve karın ağrısı ön planda olur. Bu durum da acil müdahale gerektiren ve ölüme kadar götürebilen ciddi bir komplikasyondur.

Rotavirüs tedavisinde ne yapılır?

Rotavirüs ishalinin tedavisinde en önemli nokta, çocuğun yeterli sıvı almasını sağlamaktır. Çocuğa sık sık su ve sulu ve tuzlu gıdalar verilmelidir. Ayrıca çocuğun normal beslenmesine devam etmesi de önemlidir. İshal olan çocuklara iyi gelen besinler şunlardır:

•      Patates ve pirinç lapası

•      Muz, elma, şeftali püresi

•      Tuzlu çubuk kraker ve galeta

•      Makarna, ekmek

•      Beyaz et

•      Çorbalardan yayla, tarhana veya tavuk suyu çorba

•      Ev turşusu ve turşu suyu

•      Ayran,kefir veya yoğurt

Rotavirüs ishalinden nasıl korunabilirim?

– Çocuklarınıza rotavirüs aşısı yaptırın. Hastalığın önlenmesinde en etkili yöntem rotavirüs aşısıdır. Rotavirüs aşısı, çocuğa ağızdan verilen bir damladır ve 2-6 ay arasındaki bebeklere uygulanır. Aşı, rotavirüs ishaline karşı %90’dan fazla koruma sağlar. Aşı, çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirir ve virüse karşı antikor üretmesini sağlar. Aşı, çocuklarda ciddi rotavirüs ishali ve hastaneye yatış riskini azaltır.

– Çocuklarınızın ellerini sık sık yıkamalarını sağlayın. Özellikle tuvaletten sonra, yemekten önce ve hasta kişilerle temas ettikten sonra ellerini sabun ve su ile iyice temizlemeleri önemlidir.

– Çocuklarınıza temiz su ve pastörize süt verin. Musluk suyu, açık süt veya meyve suyu gibi içecekler virüs bulaşmasına neden olabilir. Kaynatılmış veya şişelenmiş su tercih edin.

– Çocuklarınıza pişmemiş veya açıkta kalmış gıdalar vermekten kaçının. Et, yumurta, balık gibi gıdalar iyice pişirilmeli ve taze tüketilmelidir. Sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır.

– Çocuklarınızın oyuncaklarını, biberonlarını, emziklerini ve diğer eşyalarını düzenli olarak dezenfekte edin. Virüs bu eşyalar üzerinde uzun süre canlı kalabilir ve çocuğunuzun ağzına götürmesiyle bulaşabilir.

– Çocuğunuzda ishal belirtileri görürseniz hemen doktora başvurun. İshal çocuklarda ciddi sıvı kaybına ve komplikasyonlara yol açabilir. Çocuğunuzun bol sıvı almasını sağlayın ve doktorunuzun önerdiği tedaviyi uygulayın.

Çocuklarda ishal ve rotavirüsten korunmak için bu genel önerileri uygulayarak çocuğunuzun sağlığını koruyabilirsiniz. Unutmayın ki önlemek tedavi etmekten daha kolaydır.

ROTAVİRÜS AŞILARI

Hastalıktan korunmak için en etkili yöntem (Hijyen ve el temizliği ile birlikte) aşı
yaptırmaktır.
Rotavirüs aşısı ağızdan damla olarak yapılır.
Ağır yan etkileri olan bir aşı değildir, çoğu bebekte hiç bir yan etki görülmez. Bazı bebeklerde
huzursuzluk, kusma ve sulu dışkılama görülebilir.
Aşının koruyuculuk oranı yaklaşık %90’dır, hastaneye yatış ve ağır hastalığı önlemede %95-
99 etkilidir.


İki marka rotavirüs aşısı vardır:


1) ROTARİX; 2 doz yapılır. 2-4. aylar ya da 3-5. aylarda yapılabilir.
2) ROTATEQ; 3 doz yapılır. 2-4-6. aylarda ya da 3-5-7. aylarda yapılabilir.

Rotarix aşı
  • Aşının ilk dozu 1,5 aydan (6. hafta) önce yapılmaz, en geç 3,5 aya (15. hafta) kadar yapılmalıdır.
  • Aşılama 8. aya kadar tamamlanmalıdır. Daha büyük çocuklara aşı uygulanmaz.
  • Domuz yağı ya da domuz ürünü içermez (helal sertifikası vardır)


Sevgili anne babalar, bu yazımızda sizlere çocuklarda ishal ve rotavirüsten korunmak için genel öneriler sunduk. Umarız faydalı olmuştur. Eğer daha fazla bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İster yüz yüze, ister online görüşme… Randevu almak çok daha kolay!

Çocuğunuzun sağlığı, gelişimi, takviyeler ve özel aşılar ile ilgili aklınızdaki tüm soruları yüz yüze ve uzaktan danışarak sorabilirsiniz.

Randevu için:

  • https://drerdalpazar.com/iletisim/
  • Bulut klinik: https://bulutklinik.com/uzm-dr-erdal-pazar , üzerinden 7 gün 24 saat
  • 0542 240 7150 (mesai saatleri içinde) oluşturabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz.