Önce normal kulak anatomisine bakalım. Şekil bozukluklarının nerden kaynaklandığını ve nasıl oluştuğunu daha kolay anlayabiliriz. Bu sayede çözümün nasıl olacağı da ortaya çıkacaktır.
Üstteki fotoğrafta normal bir insan kulağını daha doğrusu dış kulak yani kulak kepçesini görüyorsunuz. Burdaki her katlantı, girinti-çıkıntının bir ismi var. Alttaki fotoğrafta anatomik yapıları isimleriyle bulabilirsiniz.
EN SIK GÖRDÜĞÜMÜZ KULAK ŞEKİL BOZUKLUKLARI NELERDİR?
KEPÇE KULAK:
Kulağın anormal bir şekilde çıkıntı yapmış olarak gelişmesidir.
Kafatasından çıkıntı olarak belirgin görünüm vardır, ölçtüğümüzde kulak ile kafatası (mastoid çıkıntı) arası uzaklık 9 mm’den fazladır. Çoğu zaman tanı aldığında kalıplama tedavisi için geç kalınmaktadır.
Bebeğimin kulakları kepçe mi olacak?
Bu sorunun cevabı için bebeğinizin kulak açıklık mesafesini ölçerek fikir sahibi olabilirsiniz. Ölçümün nasıl yapıldığını görmek için videoyu izleyebilirsiniz.
Ölçüm yenidoğan dönemi yani ilk 1 ay içindeki bebekler için:
8 mm’den küçükse sorun yok, normal demektir.
Mesafe 10 mm’den büyükse kulaklar kepçe demektir.
8-10 mm arası ise sınırda, kepçeleşme için riskli demektir.
Daha büyük çocuklar için kepçeleşme için ölçüm sınırı net belli değil. Kafa şekli ve kulak anatomisine bakarak karar verebiliyoruz.
FİNCAN KULAK :
Kepçe kulağın biraz daha ilerlemiş şeklidir. Kulak kepçesi açılamadığı için hem belirginleşir hem de fincan şeklini alır. Genellikle scapha ve helikal kenar arasında çok sert ve dirençli kıkırdak dokusu ile karakterizedir. Bu sert kıkırdak dokusu helikal kenarı sarmalayan bir ip gibi hissedilebilir.
Fincan kulakta sadece kulağın üst kısmı değil orta ve alt kısımda da kepçeleşme görülür.
HELİCAL RİM (KULAK KENARI) DEFORMİTELERİ:
Kulağın dış kenarı ile ilgili bozukluklar katlantı veya düzensizlik şeklinde olabilir.
KULAK ÇUKURU (CONCHAL CRUS) DEFORMİTESİ:
Konka symbanın orta kısmını çaprazlayarak ikiye böler gibi görünen anormal kıkırdak kıvrımıdır. Kıvrım çok belirgin olduğunda Konka dediğimiz kulak çukurunu 2 ayrı bölgeye bile ayırabilir. Veya kulak deliğini kapatacak şekilde büyüyebilir. Genellikle kepçe kulak ile birlikte görülür.
GÖMÜLÜ KULAK- KRİPTOŞİ:
Kulak kıkırdağının çerçevesi cilt altına gömülmüş gibi görünür. Sulcus dediğimiz kulağın kafatası ile birleşme noktası kaybolmuştur veya kulak arkasında cilt dokusu yoktur. Bu deformite estetik görünüm dışında gözlük, maske vs kullanımını da engellediği için müdahale edilmesi önemlidir. Diğer şekil bozuklukları erken dönemde düzeltilebilirken bu, bir yaşına kadar kalıplama ile düzeltilebilen özel bir durumdur.
STAHL’IN KULAK DEFORMİTESİ (Mr. Spock veya Elf Kulağı):
Triangular fossanın üst kolu olarak hafif bir bükülme ile yukarı doğru devam etmek yerine antiheliksten dışarı doğru uzanan enine bir katlantı ile karakterize edilir. Genellikle çoklu kulak deformitelerine eşlik eder. Uzay Yolu filmindeki Mr. Spock’ın kulak şekline benzediği için bu şekilde adlandırılır.
KATLANMIŞ KULAK (LİDDİNG):
Helikal kenar veya kulağın üst üçte birlik kısmında bir katlantı olmasıdır. Antihelix üst kanadının veya fossanın tam oluşamaması sonucu gelişir.
ÇOKLU KULAK ŞEKİL BOZUKLUĞU:
Birden fazla tipte deformitenin eşlik ettiği durumlardır. Alttaki fotoğrafta helical rim+conchal crus deformitesi mevcut.
Bu yapıların hepsini bilmek zorunda değilsiniz. Ama Earwell kulak şekillendirme sistemi kulağın bu normal anatomisini korumak ve düzeltmek için geliştirilmiştir. Dünya genelinde pek çok bebeğe uygulanmış, güvenilir, etkili ve kalıcı sonuçlar elde edilmiştir.
İçerdiği parçalar sayesinde;
Heliks-dış kulak kıvrımı (HELİCAL RİM) anomalileri),
CONCHAL CRUS anomalileri,
superior crus yokluğuna veya yetersizliğine bağlı gelişen KEPÇE KULAK,
heliks ve antiheliksin çok sıkı ve dar olması nedeniyle gelişen FİNCAN KULAK,
superior crus ve heliksin yapı bozukluğu olan STAHL’IN (MR.SPOCK) KULAĞI gibi pek çok şekil bozukluğunda etkili olmaktadır.
Önemli bir nokta özellikle kepçe kulak bozuklukları için çoğu aile erken dönemde açılmayı fark etmeyip 3-6 ay sonrasında kulağın kepçeleşmeye başladığını anlamakta ve bu dönemde de kalıplama tedavisi için geç kalınmış olmaktadır.
Ailede kepçe kulak öyküsü varsa bebeğiniz 1 ayını doldurmadan erken dönemde bu tedaviye hakim bir uzmana görünmeniz uygun olur. Hem kulak anatomisine bakarak (superior crus yapısı kepçeleşme için ipucu vermektedir) hem de kulakta bazı ölçümler yaparak kepçeleşmeyi öngörebilmekteyiz. Bu sayede erken müdahale ile kepçe kulak önlenebilmektedir.
Maalesef kulak bantları gibi uygulamalar kepçe kulağı düzeltememekte hatta çoğu zaman anatomiye ters kuvvet uygulayarak daha kötü hale getirebilmektedir.
Bebeğinizde kulak şekil bozukluğundan endişe ediyorsanız, veya anne baba kardeşte kepçe kulak olan veya kulak düzeltme ameliyatı olan varsa doğum sonrası erken dönemde -tercihen 2-4 haftaya kadar kulak şekillendirme konusunda tecrübeli bir uzmana danışabilirsiniz. Bilgi formunu doldurarak ve fotoğraflar göndererek bize danışabilirsiniz.
Hocam şuan 2ay 7gunluk geç kalınmış ki acaba
6aya girdik hocam kulağın birinde kepçelik ve hafif şekil bozukluğumuzda muayenenize gelsek tedavisi mümkün mü
geç olmuş maalesef. ilk 1-2 ayda yapılabiliyor.
4 aylık geç mi hocam?
evet geç oluyor
2 aylık bebeğimin tek kulağı mr spack kulağı gibi düzeltilebilir mi
10 aylik kizim hafif kepcelik var nasil bir tedavi uygulanabilir bandana ve sapkayi bebekliginden beri hic sevmedi cikardi
Kalıplama tedavisi için geç olmuş. Bir şey yapamıyoruz maalesef. 5 yaşında isterseniz ameliyat olabilir