ÇOCUK ODASI DEKORASYONU İÇİN NELERE DİKKAT EDELİM?

Çocuk odasının hangi cepheye bakması daha uygun? Bu sorunun cevabı yaşadığınız yerin iklimi, sıcaklığı, mevsimsel özellikleri, rakımı gibi özelliklerine ve evinizin izolasyon ve sıcaklık durumuna göre değişebilir. Kocaeli gibi deniz kenarı, nem yüksek, kışın çok soğuk değil ama yazın sıcak ve bunaltıcı hava görülen bir yerde mümkün olduğunca sıcaktan kaçınmakta fayda var. Yani güney cepheden uzak durmak mantıklı.

Her evde ısınma açısından altyapı mevcut (kalorifer veya soba) fakat yazın sıcak havalar için soğutma sistemi çoğu evde bulunmuyor. Odanın fazla sıcak olması, nemin yüksek olması uyku kalitesini bozacaktır. Mümkün olduğunca serin olan kuzey cephe veya ışık alması açısından kuzey doğu cepheyi çocuk odası yapmak bu açıdan doğru karar olacaktır.

Cephe dışında çocuk veya bebek odası düzenlemesi için dikkat etmeniz gerekenleri sıralayacak olursak:

  • Odanın aydınlık, gün ışığı alan, penceresi yeterli havalandırmayı sağlayacak şekilde olmasını tercih edin.
  • Evinizin bulunduğu muhit, gürültü ve hava kirliliği durumuna göre uygun bir seçim yapmalısınız.
  • Özellikle odasını yeni ayırdığınız 6-12 aylık küçük bebekler için gece sık sık yanına gitmeniz gerekebilir. Evin içinde sizin odanıza yakın konumda olması işinizi kolaylaştırabilir.
  • Çocuğunuzun yatağını kalorifer peteğine yakın tutmayın. Burun tıkanıklığı ve uyku kalitesi için sorun yaratabilir. İdeal oda sıcaklığı 21-23 derece olmalıdır.
  • Sıcak bir yerdesiniz ve klima kullanıyorsanız çocuk odasında değil de diğer odalarda kullanarak serinlik sağlamanız faydalı olur.
  • Zemin döşemesi için laminat parke yerine doğal ahşap parke tercih edebilirsiniz. Taş, fayans vs döşeme soğuk olacağı için uygun olmayacaktır.
  • Duvarları çocuğunuzun yaşı ve cinsiyetine göre eğlenceli hale getirmek için renkleri kullanabilirsiniz. Farklı tonlar ve renkler kullanıp (aşırıya kaçmamak şartıyla) odayı cıvıl cıvıl hale getirebilirsiniz. Açık ve pastel tonlar ferahlık sağlar ve gözü yormaz. Ya da çizgi kahramanlar ve hayvan figürleri kullanarak odanın albenisini artırabilirsiniz.
  • Mobilyalar ahşaptan, doğal boyalarla boyanmış olmalıdır. Güvenlik açısından sivri çıkıntılar içermemeli. Çocuğun üzerine tırmanıp asılıp devirme ihtimaline karşı mobilyaların duvara sabitlenmesi önemlidir.
  • Özellikle alerjisi olan çocuklar veya aileler için odada mümkün olduğunca az eşya bulundurulmalı. Toz tutan pelüş oyuncak, halı, kilim, perde gibi eşyaları ya uzaklaştırın ya da kolay yıkanabilir, az toz tutan çeşitlerini tercih edin.

Gördüğünüz gibi çocuk odası seçimi ve dekorasyonu için pek çok önemli nokta var. Yaşadığınız yer ve kendi şartlarınıza göre en ideal tercihi yapmaya çalışın. Profesyonel destek almak isterseniz dekorasyon için iç mimar, çocuğunuzun sağlığı için biz hekimler yanınızdayız.

Dr. Erdal PAZAR