Büyüme atağı dediğimiz şey gerçekte var mı, bilmiyoruz. Tıp kitapları veya bilimsel dergilerde bu konuda veri yok. Bazı gözlemlere dayandırılan, farklı kişilerce farklı şekilde adlandırılan “TELAŞLI DÖNEMLER”, “MERAK HAFTALARI”, ”HARİKA HAFTALAR” veya “BÜYÜME ATAKLARI” denilen periyotlar var. Bunlar daha çok popüler, sosyal medya ve internet söylemleri olarak kalıyor. Peki neden böyle periyotlar tarif edilmiş, hemen bakalım.
Bir çocuğun gelişimi boyunca ebeveynler zaman zaman çocuklarının telaşlı ve huzursuz bir dönemden geçtiğini farkeder. Bu huzursuz dönemlerde, çocuklar daha çok kucak isteyen, huysuz, ağlayan ve daha az uyuyan bir hal alır.
İlk aylarda bebeğin huzursuz dönemleri sadece birkaç gün sürebilir. Daha sonra, bir bebeğin yaşadığı değişiklikler daha karmaşık hale geldikçe 7-10 güne kadar devam edebilir.
Başlangıçta, telaşlı dönemlerin ‘büyüme atakları’ olduğu düşünülüyordu. Ancak, ‘büyüme atakları’ nın gerçekleştiğini doğrulayan hiç bir bilimsel araştırma yoktur.
Daha sonra, bebeklerin büyüdükçe daha fazla süt tüketmeleri gerektiği varsayıldığı için telaşlı dönemleri ‘iştah artışı’ olarak adlandırdık. Gerçekten, telaşlı dönemlerde, birçok anne bebeklerinin daha sık emmek istediğini fark eder. Ama bu dönemlerde bebeklerin toplamda daha fazla süt tükettikleri de ispatlanamamıştır.
Daha sonra, ‘harika haftalar’ kavramı ortaya atılmış. Harika bir haftanın, çocuğun zihinsel gelişiminde, algı ve yeteneklerinde bir sıçramayı duyurduğu söylenmiştir. (Harika Haftalar – Hetty Van De Rijt. https://www.aksam.com.tr/kitap/bebeklerin-harika-gelisimi/haber-323559 )
Sonuç olarak, çocukların neden daha huysuz, daha fazla ağlayan, daha sık emmek istedikleri ve daha az uyudukları telaşlı dönemleri olduğundan emin değiliz. Şimdilik BÜYÜME ATAKLARI kavramı telaşlı dönemleri açıklamak için – biri daha akla yatkın bir şey bulana kadar- makul bir yol gibi görünse de aslında ne olduğuna bakılmaksızın ortada bir gerçek var. Eğer ebeveynler bebeklerine cevap verir ve birkaç gün daha fazla ilgi gösterirse (örneğin daha fazla emzirir), bu dönem geçiyor ve çocuk normal olarak gelişmeye devam ediyor. Bu yüzden atak dönemleri endişe kaynağı değil – sadece çocuğunuzun geçtiği normal bir aşama.
SON SÖZ; Bebeğinizin yeterince anne sütü aldığından ve kilo alımının normal olarak devam ettiğinden emin olun. Çocuğunuzun ‘BÜYÜME ATAĞI’ nedeniyle huzursuz olduğuna karar vermeden önce, çocuğunuzun hastalığı olup olamayacağını düşünmek önemlidir. Bir çocuğun ateşi, idrar yolu enfeksiyonu, pişiği veya kulak enfeksiyonu varsa, çocuk normalden daha huzursuz olabilir.
Kaynaklar: