BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ

 ♧ Bebekler doğduktan sonra genellikle gündüz uyku halinde gece daha uyanık halde olurlar.

♧ Gece-gündüz ayrımını yapmaları ve uyku düzenini oluşturmaları 3-4 haftayı bulabilir.

♧ Bu düzeni oluşturmak için gündüz onunla sık sık konuşun oyunlar oynayın. Sesler çıkararak dikkatini çekmeye çalışın. Aydınlık ve gün ışığı alan bir odada tutun.

♧ Gece ortamın fazla aydınlık olmamasına dikkat edin. Özellikle yenidoğan yoğun bakımda kalmış olan bebekler ışık ve sese alışmış olabilir. Loş bir gece lambası ve hafif bir müzik uykuya geçişini kolaylaştırabilir.

♧ Gece bebeğinizi beslemek ya da altını değiştirmek için ışıkları tamamen açmayın. Görebileceğiniz kadar hafif ışık yeterli olacaktır.

♧ Banyo, emzirme ve hikaye okuma gibi uyku öncesi rutinler oluşturmaya çalışın.♧ İnce bir örtü ile yarım kundak yaparak yatış pozisyonu vermek (kolları ve bacakları kıvrılacak, eller bir araya gelmiş şekilde) rahatlamasını sağlayabilir. Elleriyle kendini uyandıran bebekler için de yarım kundak faydalı olacaktır. Kalça çıkığı riski açısından bacaklarını düz tutulmamasına tam kundak yapmamaya dikkat edin.

♧ Huzursuzlandığında kendini avutması için biraz zaman tanımanız iyi olacaktır. Çoğu bebek uykuya dalmadan önce kısa süre ağlayabilir. Kendini avutmaya çalışıyorsa hemen yatağından alarak rahatsız etmeyin.

♧ Anne sütü alan bebeklerde emzirerek uykuya geçmek alışkanlık haline gelebilir. 2 ya da 3. aydan itibaren memede emerek uykuya geçme alışkanlığına son vermeniz uygundur. Emzirdikten sonra gazını çıkartın, uykuya dalmadan kendi yatağına bırakın. Uykuya geçişinin kendi yatağında olmasına özen gösterin.