BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA SIRASI NEDİR? İLK DİŞİNİ NE ZAMAN ÇIKARMALIDIR?

Çoğu bebek 6. ay civarı ilk dişlerini çıkarır. Genellikle 3. aydan sonra salya akıtma ve kemirme artmaya başlar. Bunu hemen diş çıkartacak şeklinde yorumlamamak gerekir. Çünkü bebekler bu dönemde her şeyi ağızlarıyla tanımak ister. Salyasının artması fizyolojik bir olaydır. Ek gıdaları tatmaya başlayınca yutma ve sindirimi kolaylaştırmak için yardımcıdır. Kehribar kolye vs şeyler kullanmaya gerek yoktur. 

BEBEKLER İLK DİŞİNİ KAÇINCI AYA KADAR ÇIKARMALI?

Dişler 16. Aya kadar çıkmamışsa altta yatan kemik gelişimi ile ilgili bir rahatsızlık olabilir. Bu durumda sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.
Bazı bebekler hiç bir sorun yaşamadan diş çıkarırken; bazılarında huzursuzluk, salya akıtma, ısırma-kemirme isteğinde artış, vücut sıcaklığının yükselmesi, daha sık ve sulu dışkılama gibi belirtiler görülebilir. 

HER ŞEYİ DİŞ AĞRISINA YORMAYIN. Evet diş çıkarma bebeğinizi huzursuz edecektir ama her şeyi dişlere bağlayıp ciddi hastalıkları atlamayın. Bebeklerde vücut sıcaklığı artabilir, 37,5-38 derece hafif ateş görülebilir. Ama 39 dereceye varan ateşi diş çıkarıyor zaten deyip kesip atmayın. İshal günde 5-6 defa sulu bol yapıyorsa önemseyin.  Bebeğinizin hasta hali varsa, sizi tedirgin ediyorsa mutlaka çocuk hekiminize başvurun.

DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİNDE BEBEĞİNİZİ RAHATLATACAK ÖNERİLER

1) Soğuk uygulama yangıyı azaltmak için etkilidir. Temiz, güvenli ve soğuk bir nesne ile diş etlerini kaşımasına izin verin.

2) Masaj yapın. Diş etlerine hafifçe baskı yapın, masaj yaparak rahatlamasını sağlayın. İster parmağınızla ister kemirebileceği bir nesne ile kaşımasına izin verebilirsiniz.

3) Huzursuzluğu için yanında olun, kucağınıza alın, sakinleştirin. Diş etleri yarılıp içinden dişler geldiği için canı yanacaktır, ağrı ile birlikte huzursuzluğu artabilir. Sabırlı olup ona destek olun.

4) Salyası artınca, yanaklar ve boyun kısmı ıslanır. Kuruyup tekrar ıslanır ve sonunda isilik gibi döküntü, kızarıklık ve tahriş gelişir. Sık sık ıslak pamuklu bir bezle silerek salyanın kurumasını engelleyin. Cildi için nemlendirici bakım kremlerinden kullanabilirsiniz. Yakalık kullanmak da kıyafetlerini ıslanmaktan koruyacaktır.

5) Çoğu bebek diş çıkarırken ishal olmasa dahi biraz daha sık ve sulu dışkılamaya başlar. Poposu da tahriş olur ve pişik gelişir. Bakım kremleri ve çinko içeren kremler pişikten korunmak için faydalı olacaktır.

6) Salyası artınca sıvı kaybı da gelişebilir. Su ihtiyacını karşılamak için sık sık emzirin ya da su içirin.

7) Bebeğiniz ağrı ve huzursuzlukla birlikte mızmızlanıp uykusuz da kalabilir. Uykusu sık bölünebilir. Mümkün olduğunca düzeninizi bozmadan uyku saatlerini korumaya çalışın. Yanında olun, destek olun ama emzirerek uyutmaktan sakının. 

8) Güvenlik açısından yakınında olun, gözünüz üzerinde olsun. Her şeyi ağzına götüreceği için koparıp boğulma riski oluşturabilecek şeylerden kaçının. Lahana, pırasa sapı gibi doğal olarak diş ağrısını azaltan sebzeleri eline verebilirsiniz. Ama birkaç dakika içinde kontrol etmeniz gerekir. 

9) HER ŞEYİ DİŞ AĞRISINA YORMAYIN. Evet diş çıkarma bebeğinizi huzursuz edecektir ama her şeyi dişlere bağlayıp ciddi hastalıkları atlamayın. Bebeğinizin hasta hali varsa, sizi tedirgin ediyorsa mutlaka çocuk hekiminize başvurun.