BEBEK KAKASI REHBERİ
Bez kullanan bebeklerin kakanın rengi ve kıvamı, anneler için bazen kafa karıştırıcı olabilir. Bazı bebekler, her beslenme sonrası hemen kaka yaparken bazıları ise 4-5 gün bekleyebilir. Her çocuğun kaka alışkanlığı kendine özgüdür ve bu nedenle değerlendirme yaparken kendi çocuğunuzun normaline göre kıyaslama yapmanız önemlidir.
Bebeğin yediklerine göre kakanın kıvamı ve renginin farklı olması doğaldır. Anne sütü alan bebekler genellikle sulu, cıvık ve pütürlü kaka yaparken, mama ile beslenenlerin kakası biraz daha kıvamlı olabilir. Ek gıdalara başlandığında ise kakanın renk ve kıvamında değişiklikler olabilir.
Ancak, dikkat etmeniz gereken nokta, bebeğinizin sadece kaka renginde değil, aynı zamanda diğer şikayetlerinde de bir değişiklik olup olmadığıdır. Eğer kakanın yanında ateş, kusma, karın ağrısı, ishal gibi durumlar da varsa, bu hastalık işaretleri olabilir ve bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir.
İşte bazı kaka renklerinin açıklamaları:
- Koyu yeşil/katran rengi: Bebeğinizin ilk günlerinde görülen “mekonyum” adı verilen kaka bu renkte olabilir. İlk 1 hafta içinde normale dönecektir.
- Hardal sarısı: Anne sütü alan bebeklerde normal kaka rengidir. Sulu, cıvık ve pütürlü olabilir.
- Koyu sarı: Mama alan bebeklerde genellikle koyu sarı renkte olur. Kıvamı hafif koyu olabilir.
- Köpüklü yeşil: Çok sık, kısa aralıklarla emen ve ön sütü fazla alan bebeklerde görülebilir. Emzirmede, tek memeden memedeki son sütü de alması önemlidir.
- Koyu yeşil: Mama alan bebeklerde bazen görülebilir. Mama içindeki demir bu renge sebep olabilir.
- Kahverengi-yeşil: Ek gıdaya başlandığında bu renklere benzer kakalar görülebilir.
- Turuncu: Ek gıda çeşitleri arttıkça yediklerine bağlı olarak turuncu renkte kaka görülebilir.
- Kahverengi: Çocuğunuz büyüdükçe yetişkinlerin kaka rengine benzer renk ve kıvamda kakalar yapması normaldir.
Ancak, aşağıdaki durumlar tehlike işaretleri olabilir ve dikkate alınmalıdır:
- Kırmızı: Kakanın içinde taze kırmızı kan görülmesi bağırsaklarda kanama işaret olabilir. Ayrıca, mukuslu kanlı kaka gıda allerjisi için uyarıcı olabilir. Eğer kakanın yanında ateş, karın ağrısı ve kanlı ishal gibi belirtiler varsa, ciddi bir enfeksiyon bulgusu olabilir. Ayrıca, tükettiğimiz kırmızı, mor veya siyah meyve-sebzelerden sonra bu renkleri kakanın içinde görmek mümkündür.
- Tebeşir beyazı: Normal değildir. Eğer kaka tebeşir beyazı renkteyse, karaciğer ve safra ile ilgili sorunlar olabilir. Bu şekilde devam eden kakaları gözlemliyorsanız, bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önemlidir.
- Siyah: Yenidoğan bebeklerin ilk günlerindeki mekonyum dışında siyah renkte kaka normal değildir. Bağırsak kanamalarında siyah ve yapışkan kaka görülebilir. Ayrıca, annenin meme başı çatlağı varsa, bebek bu kanı yuttuğunda kakanın siyah olması mümkündür. Demir takviyesi kullananlarda da siyaha çalan kaka rengi normal olarak görülebilir.
İSHAL:
Normalden daha fazla miktarda, sulu ve bol dışkılama ishal olarak kabul edilir. İshal diyebilmek için şu belirtilere dikkat etmek gerekir:
- Normalden daha sulu kaka yapma,
- Fazla miktarda dışkılama, bezden taşacak kadar,
- Daha sık kaka yapma (bebeğin normalden 3 defa daha fazla yapması),
- Ateş, kusma, karın ağrısı, huzursuzluk gibi hastalık belirtileri varsa, beslenme bozulduysa ve emme isteği azaldıysa, ishal olduğunu düşünebiliriz.
Bu belirtiler her zaman ciddi bir sağlık sorununu işaret etmese de, bebeklerin sağlığı ve iyiliği için doktor kontrolü önemlidir.
Eğer endişe verici bir değişiklik fark ederseniz, mutlaka doktorunuza danışın.